Planujesz przyjęcie dla dzieci? Przygotuj Czarne lody! Jako składnik barwiący można użyć czarnej pasty sezamowej, barwnika spożywczego lub węgla aktywnego. Nasycenie kolorów jest regulowane przez ilość tych dodatków.
Składniki
- śmietana - 250 ml
- mleko - 250 ml
- żółtka - 4 kawałki
- cukier puder - 100 g
- wanilina (Czarny) – na czubku noża
- węgiel aktywowany - 10 tabletki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij żółtka z cukrem pudrem i wanilią, aż będą puszyste.
Na małej patelni połącz mleko i śmietanę, podgrzej do 45 stopni.
Kontynuując ubijanie żółtek, wlej cienką strużkę mieszanki mleczno-kremowej.
Gotuj wszystko razem przez 2-3 minuty, często mieszając.
Tabletki z węglem aktywnym wcierać w pył.
Wlej czarny proszek do masy i wymieszaj.
Schłodzić do temperatury pokojowej, włożyć do przygotowanej formy i włożyć do zamrażarki na 6 godzin. Przez pierwsze 2 godziny zalecamy wyjmowanie lodów z zamrażarki co 30-40 minut i ubijanie mikserem.