Dzisiaj podzielę się ciekawym przepisem na niezwykłe przygotowanie na zimę. Cukinię konserwujemy zgodnie z zasadą marynowanych grzybów. Przekąska naprawdę smakuje bardzo podobnie do marynowanych grzybów i jest po prostu obowiązkowa do przygotowania.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię opłucz, obierz i pokrój losowo. Obierz paprykę z nasion, pokrój w cienkie paski, marchewki w paski lub cienkie koła. Posiekaj czosnek i zioła.
W misce ułóż przygotowane warzywa, dodaj sól, cukier, mielony czarny pieprz, olej roślinny i ocet. Wymieszaj i pozostaw do marynowania na 3-4 godziny.
Gdy warzywa zostaną marynowane, umieść je w przygotowanych sterylnych słoikach, zalej powstałym sokiem i przykryj czystymi pokrywkami.
Umieść słoiki z półfabrykatem w dużym rondlu. W rondelku wlej zimną wodę "na Ramiona" słoików, zagotuj i sterylizuj na małym ogniu przez 15 minut po ugotowaniu na 0,5 litra słoików i 20 minut na 1 litr słoików.
Ostrożnie wyjmij słoiki z patelni, zwiń je do góry nogami, zawiń i ostudź.