Uwielbiasz niezwykłe ciekawostki? Następnie koniecznie spróbuj lodów bzu! Brzmi po prostu niesamowicie, ale przygotowanie go w domu nie będzie trudne. Najważniejsze jest, aby zebrać kwiaty w naprawdę czystym miejscu z dala od dróg.
Składniki
- cukier - 100 g
- płatki migdałów - 80 g
- mleko - 260 ml
- śmietana (33%) – 250 ml
- syrop klonowy - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz, posortuj i wysusz 4 kwiatostany bzu. Oderwij kwiaty.
Wymieszaj 100 g cukru, mleko, śmietanę, migdały i zagotuj.
Włóż kwiaty bzu do mieszanki, wymieszaj i wstaw do lodówki na jeden dzień.
Zmiel masę blenderem lub odcedź-do smaku.
Dodaj syrop klonowy, ubij miksturę i wyślij do zamrażarki.
Mieszaj lody co 30 minut przez pierwsze 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy