desery 08.02.2022

ciasto biszkoptowe na wrzącej wodzie

1 godz. 0 min.
12 porcji
Ciasto biszkoptowe na wrzącej wodzie
New Africa, stock.adobe.com
0

Pyszne ciasto z łatwością przygotuje nawet początkujący. Wygoda tego przepisu polega również na tym, że jajek nie trzeba dzielić na białka i żółtka. W związku z tym oszczędza się czas i brudzi mniej naczyń. Gotowy biszkopt można posmarować kremem lub podać w ten sposób.

Składniki

  • jaja kurze - 5 sztuk
  • cukier - 180 g
  • mąka - 210 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 saszetka
  • sól - na czubku noża
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
  • woda (wrząca woda) – 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Powinieneś uzyskać bujną jasną masę.

Dodaj proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj szpatułką.

Wlej wrzącą wodę, olej roślinny i ponownie wymieszaj.

Włóż ciasto do dzielonej formy i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy