Pyszne ciasto z łatwością przygotuje nawet początkujący. Wygoda tego przepisu polega również na tym, że jajek nie trzeba dzielić na białka i żółtka. W związku z tym oszczędza się czas i brudzi mniej naczyń. Gotowy biszkopt można posmarować kremem lub podać w ten sposób.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- cukier - 180 g
- mąka - 210 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- woda (wrząca woda) – 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Powinieneś uzyskać bujną jasną masę.
Dodaj proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wlej wrzącą wodę, olej roślinny i ponownie wymieszaj.
Włóż ciasto do dzielonej formy i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy