Czasami robię sushi, więc mam bambusową matę i specjalny nóż. Okazało się, że do rolek Oisi potrzebny jest również flamber. Za pomocą palnika gazowego gotowe bułki są smażone ze wszystkich stron i nie można tego zrobić w żaden inny sposób.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 250 g
- łosoś (małosolna) – 100 g
- mięso kraba - 100 g
- kawior rybny (tobiko) – 2 art.
- ogórki - 2 kawałki
- ser śmietankowy - 150 g
- majonez - 2 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- SOS (Unagi) – do smaku
- nori - 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ugotowany ryż, ocet i cukier.
Pokrój ogórki, łososia i mięso kraba.
Rozłóż matę do sushi na stole, ułóż warstwę ryżu, połóż arkusz nori na wierzchu.
Na szerokiej krawędzi ułóż ser śmietankowy, ogórki, kawior tobiko i mięso kraba w paski.
Zwiń ciasną rolkę, pomagając sobie bambusową matą.
Przykryj rolkę talerzami łososia na wierzchu.
Użyj palnika gazowego, aby przyrumienić rolkę ze wszystkich stron.
Pokrój na małe kawałki, udekoruj każdy majonezem na wierzchu i polej sosem Unagi.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy