
Specyfika marynowania grzybów leśnych różni się nieco od przygotowania pieczarek. Chcę podzielić się z wami przepisem na piękne domowe grzyby miodowe. Odpowiednio uzupełnią rodzinny obiad, świąteczny stół lub Przyjazny piknik.
Składniki
- grzyby miodowe - 2.5 kg
- woda (do marynaty) – 1 L
- sól - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- ocet (9%) – 3 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść grzyby miodowe i zalej zimną wodą przez pół godziny. Wrzuć je do durszlaka i pozostaw do wyschnięcia.
Zagotuj więcej wody i zanurz w niej grzyby na 5 minut.
Oddzielnie zagotuj wodę do marynaty i dodaj do niej liść laurowy, ziarna pieprzu, cukier i sól.
Gotuj przez kilka minut, zalej grzyby marynatą i gotuj pod pokrywką przez kolejne 10 minut.
Ułóż grzyby w słoikach, wlej ocet i pozostaw na co najmniej kilka dni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy