Oryginalna wersja popularnej przekąski. Z miękkim sokiem z limonki okazuje się, że nie jest tak ostry, a świeży aromat imbiru dobrze komponuje się z czosnkiem. Podczas pracy z imbirem nie zapomnij włączyć okapu, otworzyć okien i używać rękawiczek.
Składniki
- marchew - 600 g
- czosnek - 2 ząbki
- imbir - 10 g
- Limonka - 1 rzecz
- Olej roślinny - 4 art.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj sól, cukier, wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.
Wapno sparzyć wrzącą wodą, przeciąć na pół i wycisnąć sok.
Obierz imbir i zetrzyj na drobnej tarce.
W misce z marchewką dodaj sok z limonki, imbir, zmieloną czerwoną paprykę i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej rozgrzane do czerwoności masło, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy