pieczone kotlety z kurczaka w cieście z jajek, kwaśnej śmietany i musztardy
Kotlety w naszej rodzinie są kochane przez wszystkich, więc często trzeba je gotować. Aby wprowadzić choć odrobinę różnorodności, staram się nieustannie wypróbowywać nowe opcje. Ostatnio na przykład gotowałem według tego przepisu. Okazało się Oryginalne i smaczne!
Składniki
- filet z kurczaka - 600 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- śmietana - 1 art.
- musztarda - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- mąka - 2 art.
- bułka tarta - 1 szklanka
- papryka - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w talerze o długości 1,5-2 centymetrów.
Pokonaj każdy kawałek młotkiem po obu stronach.
Jajka lekko ubij solą, papryką, musztardą i kwaśną śmietaną.
Posyp bułkę tartą i mąkę na różne talerze.
Rozwałkuj kotlety w mące, zanurz w cieście, a następnie dobrze zwiń w bułce tartej.
Kotlety ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i smażyć z każdej strony przez 1,5 minuty.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i piecz w piekarniku przez 20-25 minut w 190 stopniach.