Dzięki mozzarelli w tym przepisie na klopsiki widać wyraźne włoskie nuty. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić ten efekt, dodaj suszone oregano i udekoruj danie liśćmi bazylii. Ale ze zwykłą papryką i pietruszką nie jest gorzej!
Składniki
- mielony kurczak - 500 g
- Mozzarella (mini) – 25 kulki
- cebula - 200 g
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- pomidory - 350 g
- tymianek - 3 gałązki
- czosnek - 3 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dodaj połowę posiekanej cebuli i przyprawy do smaku do mielonego kurczaka i wymieszaj.
Uformuj małe tortille mokrymi rękami i zawiń w każdą kulkę mozzarelli, aby zrobić klopsiki z nadzieniem.
Włóż je do naczynia do pieczenia i wyślij na 15-20 minut do piekarnika w temperaturze 180 stopni.
Drobno posiekaj pozostałą cebulę i czosnek. Smaż je na złoty kolor.
Obierz pomidory i posiekaj za pomocą blendera, tarki lub maszynki do mięsa. Wlać masę do cebuli i dusić przez 4-5 minut.
Dodaj przyprawy i posiekany tymianek do sosu, gotuj na wolnym ogniu przez kolejną minutę.
Klopsiki włożyć do sosu i posmarować pozostałą mozzarellą. Wyślij je z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.