Kto powiedział, że pesto można zrobić tylko z bazylii? Właściwie każda zieleń pasuje do Twojego gustu. Na przykład pietruszka. Gotowy sos można rozprowadzać na tostach, stosować w sałatkach i daniach głównych, podawać z przystawkami.
Składniki
- pietruszka - 1 pęczek
- orzechy włoskie - 100 g
- Olej roślinny - 80 ml
- sól - 4 szczypta
- ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
- czosnek - 3 ząbki
- mielony czarny pieprz - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz i osusz natkę pietruszki. Podsmaż orzechy na suchej patelni.
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, aż będą gładkie.
Włóż pesto do sterylnego słoika, szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy