Na Karaibach wiele potraw jest przygotowywanych z pikantnym sosem Jerk. Jego złożony i wieloaspektowy smak za każdym razem ujawnia się w nowy sposób. Spróbuj upiec z nim skrzydełka. Jest bardzo smaczny i oryginalny! Zapewniamy, że twoje wysiłki zostaną docenione!
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 800 g
- Olej roślinny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- czosnek - 3 ząbki
- Chili (rozdrobniony) – 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 1 art.
- sos sojowy - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- ziele angielskie - 2 groszek
- tymianek - 0,5 łyżeczka
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- brązowy cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka, dokładnie osusz i pokrój na stawy.
Dodaj sól, zmielony pieprz i wymieszaj.
Na małej patelni połącz ocet, sos sojowy, olej, gałkę muszkatołową, chili, tymianek, sól i brązowy cukier.
Posiekaj ziele angielskie w moździerzu i wlej do rondla, wyciśnij czosnek przez prasę. Podgrzej mieszaninę na małym ogniu przez 2 minuty, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Wlej marynatę do skrzydeł, wymieszaj i przykryj folią spożywczą przez 1,5 godziny.
Nasmaruj blachę do pieczenia, ułóż skrzydełka i piecz przez 35 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.