Jestem gotów śmiało powiedzieć, że najsmaczniejsza kiszona kapusta jest uzyskiwana z jabłkami. Zwłaszcza z kwaśnymi i słodko-kwaśnymi zielonymi odmianami. Chcę podzielić się moim ulubionym przepisem, który dostałem od mojego przyjaciela i który od razu pokochali moi domowi.
Składniki
- kapusta - 4 kg
- marchew - 200 g
- jabłka (zielony) – 800 g
- sól - 70 g
- czarny pieprz - 6 groszek
- ziele angielskie - 6 groszek
- Goździk - 4 Bud
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę, pokrój marchewki w paski i zetrzyj wszystko solą.
Pokrój jabłka w plasterki.
Włóż kapustę i jabłka warstwami do pojemnika na zakwas. Posyp warstwy przyprawami.
Pozostaw obrabiany przedmiot pod uciskiem na 3 dni w temperaturze pokojowej.
Codziennie przebijaj kapustę na dno drewnianym patyczkiem.
Umieść go w czystych, suchych słoikach i umieść w chłodnym miejscu do przechowywania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy