dżem wiśniowy bez pestek z pektyną

15 min
10 porcji
Dżem wiśniowy bez pestek z pektyną
O.B., stock.adobe.com
0

Nawet jeśli nie ma czasu na przygotowanie się na zimę, konieczne jest wykonanie kilku słoików bez pestek dżemu wiśniowego. Z pektyną szybko uzyskuje się pożądaną gęstość. W razie potrzeby ilość cukru można nieznacznie zwiększyć.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wiśnie, obierz i włóż do rondla z grubym dnem.

Dodaj 1 kg cukru, przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1,5-2 godziny.

Umieść garnek na małym ogniu i zagotuj.

Wymieszaj pektynę z pozostałym cukrem, wlej do rondla z dżemem i natychmiast wyłącz. Schłodzić w temperaturze pokojowej.

Ponownie zagotuj, gotuj przez 3 minuty, włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy