marynowane główki czosnku na zimę

1 godz. 30 min.
2 puszki
Marynowany czosnek z główkami na zimę
chamillew, stock.adobe.com
0

Przygotowanie marynowanego czosnku nie jest trudne. Najważniejsze jest, aby wybrać młode, niezbyt duże głowy, które można łatwo umieścić w słoikach i szybko marynować. Marynowany czosnek okazuje się pikantny, umiarkowanie ostry i będzie gotowy za 3 tygodnie.

Składniki

  • czosnek (całe głowy) – 800 g
  • woda - 900 ml
  • ocet (9%) – 8 łyżeczka
  • czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
  • cukier - 1 art.
  • sól - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj czosnek, obierz goździki, ale tak, aby główki się nie rozpadły.

Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki główkami czosnku.

Zagotuj wodę, zalej czosnek w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Następnie spuść wodę ze słoików, mierząc objętość. Taka ilość czystej wody będzie potrzebna do przygotowania marynaty.

Wlej sól, cukier do rondla, dodaj ziarna pieprzu i wlej wymaganą ilość wody. Na średnim ogniu zagotuj, zdejmij patelnię z ognia i wprowadź ocet.

Napełnij zawartość słoików gorącą marynatą do góry. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy