Przygotowanie marynowanego czosnku nie jest trudne. Najważniejsze jest, aby wybrać młode, niezbyt duże głowy, które można łatwo umieścić w słoikach i szybko marynować. Marynowany czosnek okazuje się pikantny, umiarkowanie ostry i będzie gotowy za 3 tygodnie.
Składniki
- czosnek (całe głowy) – 800 g
- woda - 900 ml
- ocet (9%) – 8 łyżeczka
- czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
- cukier - 1 art.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj czosnek, obierz goździki, ale tak, aby główki się nie rozpadły.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki główkami czosnku.
Zagotuj wodę, zalej czosnek w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Następnie spuść wodę ze słoików, mierząc objętość. Taka ilość czystej wody będzie potrzebna do przygotowania marynaty.
Wlej sól, cukier do rondla, dodaj ziarna pieprzu i wlej wymaganą ilość wody. Na średnim ogniu zagotuj, zdejmij patelnię z ognia i wprowadź ocet.
Napełnij zawartość słoików gorącą marynatą do góry. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.