Zróbmy dziś trochę marzeń o Włoszech. Przypomnijmy jej melodyjne piosenki, malownicze zbocza winnic i klasyczny deser Panna Cotta. W rzeczywistości przysmak jest bardzo prosty do przygotowania w domu. Dzielę się sprawdzonym przepisem!
Składniki
- śmietana (33% tłuszczu) – 500 ml
- mleko - 240 ml
- żelatyna - 15 g
- cukier - 120 g
- ekstrakt waniliowy - 1 kropla
- woda - 90 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić na 10 minut.
Na małej patelni połącz śmietanę, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy.
Podgrzej masę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Najlepiej zmierzyć temperaturę, nie powinna przekraczać 90 stopni.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj spuchniętą żelatynę i mieszaj, aż będzie gładka.
Wlej przedmiot do specjalnych foremek, ostudź w temperaturze pokojowej i wstaw do lodówki na 4-5 godzin.
Gotowa Panna Cotta może być ozdobiona jagodami, owocami i liśćmi mięty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy