desery 29.12.2022

Klasyczna panna cotta w domu

4 godz. 30 min.
8 porcji
Klasyczna panna cotta w domu
Viktor, stock.adobe.com
0

Zróbmy dziś trochę marzeń o Włoszech. Przypomnijmy jej melodyjne piosenki, malownicze zbocza winnic i klasyczny deser Panna Cotta. W rzeczywistości przysmak jest bardzo prosty do przygotowania w domu. Dzielę się sprawdzonym przepisem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić na 10 minut.

Na małej patelni połącz śmietanę, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy.

Podgrzej masę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Najlepiej zmierzyć temperaturę, nie powinna przekraczać 90 stopni.

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj spuchniętą żelatynę i mieszaj, aż będzie gładka.

Wlej przedmiot do specjalnych foremek, ostudź w temperaturze pokojowej i wstaw do lodówki na 4-5 godzin.

Gotowa Panna Cotta może być ozdobiona jagodami, owocami i liśćmi mięty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy