Jeśli lubisz proste, ale smaczne i efektowne domowe wypieki – ten przepis jest dla ciebie. Królewska śmietana jest dobra na herbatę na każdy dzień, a także dobra na świąteczny stół dla krewnych i przyjaciół. Jednocześnie przygotowuje się go po prostu.
Składniki
- cukier - 3 szklanki
 - mąka - 3 szklanki
 - śmietana - 3 szklanki
 - jaja kurze - 3 kawałki
 - soda spożywcza - 1.5 łyżeczka
 - rodzynki - 1 szkło
 - orzechy włoskie - 1 szklanka
 - Mak - 1 szklanka
 - kakao - 3 art.
 
- masło - 300 g
 - mleko skondensowane - 2 banki
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste.
Dodaj przesianą mąkę.
Ugasić sodę w śmietanie i dodać śmietanę do ciasta.
Wszystko dokładnie wymieszaj i podziel na 3 części.
Dodaj mak do jednej części, rodzynki do drugiej, a posiekane orzechy i kakao do trzeciej. Możesz wziąć inne suplementy.
Piecz trzy ciasta osobno w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.
Niech ciasta ostygną na ruszcie. Odetnij nierówności. Możesz ich później użyć do dekoracji do posypania.
Ubij miękkie masło ze skondensowanym mlekiem.
Posmaruj kwaśną śmietaną, Złóż ciasto i ponownie posmaruj kremem.
Udekoruj śmietanę do smaku.