desery 17.08.2022

śmietana z ciastami czekoladowymi

1 godz. 30 min.
4 porcje
Śmietana z ciastami czekoladowymi
Ludmiła Gawryluk, stock.adobe.com
0

W połączeniu z kwaśną śmietaną ciasta czekoladowe bawią się zupełnie nowymi kolorami. Deser nie jest zbyt słodki, bardzo harmonijny i idealnie komponuje się z herbatą lub kawą. I jak go ugotować, powiem ci dalej.

Składniki

do ciast:
do kremu:
  • śmietana - 500 g
  • cukier puder - 120 g
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.

Osobno rozpuść masło i czekoladę.

Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste. Dodaj je do mieszanki czekoladowej i ponownie ubij.

Stopniowo wprowadzaj suchą mieszaninę i mieszaj.

Na koniec dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.

Wlej ciasto do formy i piecz przez 30-35 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Niech biszkopt ostygnie i pokrój w ciasta.

Ubij śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Posmaruj ciasta, Zbierz śmietanę i wyślij do lodówki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz