W połączeniu z kwaśną śmietaną ciasta czekoladowe bawią się zupełnie nowymi kolorami. Deser nie jest zbyt słodki, bardzo harmonijny i idealnie komponuje się z herbatą lub kawą. I jak go ugotować, powiem ci dalej.
Składniki
do ciast:
- mąka - 160 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- kakao - 55 g
- brązowy cukier - 170 g
- masło - 180 g
- gorzka czekolada - 80 g
- śmietana (20%) – 150 g
- soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
do kremu:
- śmietana - 500 g
- cukier puder - 120 g
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
Osobno rozpuść masło i czekoladę.
Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste. Dodaj je do mieszanki czekoladowej i ponownie ubij.
Stopniowo wprowadzaj suchą mieszaninę i mieszaj.
Na koniec dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.
Wlej ciasto do formy i piecz przez 30-35 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Niech biszkopt ostygnie i pokrój w ciasta.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Posmaruj ciasta, Zbierz śmietanę i wyślij do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz