desery 19.07.2023

ciasto śmietankowe

50 min
4 porcje
Ciasto śmietankowe
0

Jeśli lubisz śmietanę, wiesz na pewno, że możesz je ugotować na różne sposoby. Jedną z możliwych opcji jest taka kwaśna śmietana. To świetny wybór, jeśli nie chcesz pełnego ciasta lub po prostu chcesz wypróbować inny format.

Składniki

  • masło - 250 g
  • śmietana (20%) – 500 ml
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • cukier - 1.5 szklanki
  • sól - 2 szczypta
  • mąka - 3 szklanki
  • mleko - 150 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij roztopione masło, cukier i połowę kwaśnej śmietany.

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Zagnieść ciasto, rozwałkować na 10 mm, pokroić w formę lub szklankę na identyczne małe ciasta i piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Rozdrobnij 4-5 ciast na okruchy.

Wymieszaj pozostałą śmietanę z mlekiem. W razie potrzeby dodaj więcej cukru i waniliny.

Namocz każde ciasto w tej impregnacji i zwiń w okruchy.

Zbierz ciasta, smarując ciasta tą samą kwaśną śmietaną.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy