Niewątpliwie czekolada jest ulubioną ucztą większości, dlatego takie ciasto jest skazane na sukces. Gotowanie nie jest trudne, co możesz zobaczyć, wypróbowując ten przepis. Gotowe ciasto powinno stać w lodówce przez kilka godzin.
Składniki
- jaja kurze - 7 sztuk
- mąka - 350 g
- cukier - 100 g
- kakao - 50 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 art.
- sól - na czubku noża
- masło (do smarowania formy) – 10 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 1 szklanka
- masło - 250 g
- Czekolada mleczna - 100 g
- gorzka czekolada - 200 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Osobno wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.
Połącz suchy kęs i ubite jajka.
Włóż ciasto do wysmarowanej formy i piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Schłodzić gotowy biszkopt na ruszcie i pokroić na trzy identyczne ciasta.
W kąpieli wodnej rozpuść mleczną czekoladę i 100 g gorzkiej.
Dodaj masło, śmietanę i ubijaj mikserem przez 2-3 minuty.
Złóż ciasto, smarując ciasta kremem czekoladowym.
Zetrzyj pozostałą gorzką czekoladę i posyp ciasto na wierzchu.