Świetnym pomysłem jest zrobienie bezy z okazji Nowego Roku, nadając im kształt choinki, jelenia lub płatka śniegu. Ten deser na bazie włoskiej bezy jest przygotowywany po prostu, ale warto wziąć pod uwagę tak ważne niuanse, jak waga produktów i temperatura.
Składniki
- białka jaj - 100 g
- cukier - 200 g
- woda - 100 ml
- barwnik spożywczy - 1/2 łyżeczka
- posypka do ciasta - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Za pomocą wagi elektronicznej odmierz odpowiednią ilość białek. Upewnij się, że cząsteczki żółtka nie dostaną się do białek.
Wlej wodę do rondla i dodaj 200 g cukru. Podpal i gotuj syrop na średnim ogniu. Monitoruj temperaturę syropu. Przydaje się tutaj termometr kuchenny z sondą. Ważne jest, aby nie dotykać bagnetem ścian patelni, które są cieplejsze niż sam syrop.
Gdy temperatura syropu osiągnie 109 stopni, zacznij ubijać białka. Wygodnie jest używać miksera stacjonarnego, ponieważ w tym samym czasie musisz monitorować syrop. Gdy jego temperatura osiągnie 121 stopni, zdejmij go z ognia i poczekaj, aż opadną duże bąbelki. Następnie wlej syrop do miski cienkim strumieniem, uważając, aby nie dostać się na wirującą trzepaczkę. Ubijaj bezę, aż będzie jędrna, błyszcząca i stabilna. Szczyty na koronie powinny być mocne.
Można mieszać bezę z barwnikami. Aby to zrobić, podziel go na części, jeśli planujesz użyć kilku barwników. Lub wymieszaj całą masę z jednym kolorem bezpośrednio w misce, w której ubiłeś. Lepiej jest użyć dobrego barwnika żelowego. Nie trzeba dodawać zbyt wiele, ponieważ może pojawić się goryczka lub deser zabarwi język i dłonie.
Delikatnie wymieszaj bezę z barwnikiem szpatułką.
Przenieś bezę do worka do szprycowania z dyszą. Wystarczy każda dysza, na przykład z płaskim otworem, a także płytka otwarta lub zamknięta gwiazda.
Ułóż bezę w jodełkę na silikonowej macie, udekoruj posypką i dodaj drewniane szaszłyki.
Suszyć bezę w temperaturze 70-80 stopni przez 2-3 godziny. Nie otwieraj ponownie drzwi piekarnika, ponieważ bezy mogą pękać. Po zakończeniu suszenia pozwól im ostygnąć bezpośrednio w piekarniku. Przechowuj deser w suchym miejscu, możesz w pojemniku z pokrywką.