desery 22.01.2022

Bezy & 171; Choinki & 187;

4 godz. 0 min.
20 sztuk
Beza
0

Świetnym pomysłem jest zrobienie bezy z okazji Nowego Roku, nadając im kształt choinki, jelenia lub płatka śniegu. Ten deser na bazie włoskiej bezy jest przygotowywany po prostu, ale warto wziąć pod uwagę tak ważne niuanse, jak waga produktów i temperatura.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Za pomocą wagi elektronicznej odmierz odpowiednią ilość białek. Upewnij się, że cząsteczki żółtka nie dostaną się do białek.

Beza

Wlej wodę do rondla i dodaj 200 g cukru. Podpal i gotuj syrop na średnim ogniu. Monitoruj temperaturę syropu. Przydaje się tutaj termometr kuchenny z sondą. Ważne jest, aby nie dotykać bagnetem ścian patelni, które są cieplejsze niż sam syrop.

Beza

Gdy temperatura syropu osiągnie 109 stopni, zacznij ubijać białka. Wygodnie jest używać miksera stacjonarnego, ponieważ w tym samym czasie musisz monitorować syrop. Gdy jego temperatura osiągnie 121 stopni, zdejmij go z ognia i poczekaj, aż opadną duże bąbelki. Następnie wlej syrop do miski cienkim strumieniem, uważając, aby nie dostać się na wirującą trzepaczkę. Ubijaj bezę, aż będzie jędrna, błyszcząca i stabilna. Szczyty na koronie powinny być mocne.

Beza

Można mieszać bezę z barwnikami. Aby to zrobić, podziel go na części, jeśli planujesz użyć kilku barwników. Lub wymieszaj całą masę z jednym kolorem bezpośrednio w misce, w której ubiłeś. Lepiej jest użyć dobrego barwnika żelowego. Nie trzeba dodawać zbyt wiele, ponieważ może pojawić się goryczka lub deser zabarwi język i dłonie.

Beza

Delikatnie wymieszaj bezę z barwnikiem szpatułką.

Beza

Przenieś bezę do worka do szprycowania z dyszą. Wystarczy każda dysza, na przykład z płaskim otworem, a także płytka otwarta lub zamknięta gwiazda.

Beza

Ułóż bezę w jodełkę na silikonowej macie, udekoruj posypką i dodaj drewniane szaszłyki.

Beza

Suszyć bezę w temperaturze 70-80 stopni przez 2-3 godziny. Nie otwieraj ponownie drzwi piekarnika, ponieważ bezy mogą pękać. Po zakończeniu suszenia pozwól im ostygnąć bezpośrednio w piekarniku. Przechowuj deser w suchym miejscu, możesz w pojemniku z pokrywką.

Beza

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy