Najczęściej pianki są przygotowywane z agarem agarowym, ale jeśli nagle nie było go pod ręką, możesz ugotować pyszny deser na żelatynie. Dla odmiany proponuję pomalować masę piankową sokiem wiśniowym lub innym barwnikiem spożywczym.
Składniki
- mus jabłkowy - 250 g
- białka jaj - 1 rzecz
- cukier - 300 g
- żelatyna - 30 g
- woda - 80 ml
- sok wiśniowy (do barwienia masy) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odstawić na 15 minut.
Podgrzej żelatynę w łaźni wodnej, aby wszystkie cząsteczki całkowicie się rozpuściły.
Dodaj cukier do musu jabłkowego i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści.
Bez zatrzymywania pracy miksera dodaj białko. Kontynuuj ubijanie przez 5-7 minut.
Wlej żelatynę cienkim strumieniem i ubijaj na wysokich obrotach przez kolejne 4 minuty, aż utworzą się ostre szczyty. Gotowa masa powinna ściśle przylegać do korony.
Odłóż połowę masy do worka do szprycowania z dyszą, dodaj sok lub barwnik do reszty i włącz mikser na środkowe obroty. Umieść białe pianki na silikonowej macie lub papierze do pieczenia.
Posadź różowe pianki w ten sam sposób i pozostaw do wyschnięcia w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. Przyklej gotowe pianki parami i zwiń w cukier puder.