desery 22.02.2023

pianki na żelatynie

35 min
14 porcji
Marshmallow na żelatynie
0

Najczęściej pianki są przygotowywane z agarem agarowym, ale jeśli nagle nie było go pod ręką, możesz ugotować pyszny deser na żelatynie. Dla odmiany proponuję pomalować masę piankową sokiem wiśniowym lub innym barwnikiem spożywczym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odstawić na 15 minut.

Marshmallow na żelatynie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Podgrzej żelatynę w łaźni wodnej, aby wszystkie cząsteczki całkowicie się rozpuściły.

Marshmallow na żelatynie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj cukier do musu jabłkowego i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści.

Marshmallow na żelatynie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Bez zatrzymywania pracy miksera dodaj białko. Kontynuuj ubijanie przez 5-7 minut.

Marshmallow na żelatynie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Wlej żelatynę cienkim strumieniem i ubijaj na wysokich obrotach przez kolejne 4 minuty, aż utworzą się ostre szczyty. Gotowa masa powinna ściśle przylegać do korony.

Marshmallow na żelatynie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Odłóż połowę masy do worka do szprycowania z dyszą, dodaj sok lub barwnik do reszty i włącz mikser na środkowe obroty. Umieść białe pianki na silikonowej macie lub papierze do pieczenia.

Marshmallow na żelatynie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Posadź różowe pianki w ten sam sposób i pozostaw do wyschnięcia w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. Przyklej gotowe pianki parami i zwiń w cukier puder.

Marshmallow na żelatynie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy