Jeśli lubisz śmietanę, Złap kolejny sprawdzony przepis. Tym razem na cieście drożdżowym. Zajmie to trochę więcej czasu, ponieważ ciasto musi być rozstawione, ale poza tym nie sprawia żadnych kłopotów. Następnie powiem ci więcej.
Składniki
do testu:
- jaja kurze - 1 rzecz
- suche drożdże - 5 g
- mleko - 100 ml
- mąka - 250-300 g
- masło - 25 g
- cukier - 50 g
- sól - 2 szczypta
do nadzienia:
- śmietana - 500 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 150 g
- cukier waniliowy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść drożdże i łyżkę cukru w ciepłym mleku. Pozostaw na 10 minut.
Połącz stopione masło, jajko, sól i pozostały cukier. Dodaj drożdże.
Stopniowo wsyp przesianą mąkę do ciasta, zagnieść i pozostawić na godzinę w cieple.
Rozwałkuj ciasto na warstwę i włóż do formy. Uformuj wysokie boki.
Ubij składniki nadzienia mikserem i wlej na ciasto.
Piecz śmietanę przez 45 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy