desery 19.07.2023

śmietana na cieście drożdżowym

2 godz. 0 min.
4 porcje
Śmietana na cieście drożdżowym
0

Jeśli lubisz śmietanę, Złap kolejny sprawdzony przepis. Tym razem na cieście drożdżowym. Zajmie to trochę więcej czasu, ponieważ ciasto musi być rozstawione, ale poza tym nie sprawia żadnych kłopotów. Następnie powiem ci więcej.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozpuść drożdże i łyżkę cukru w ciepłym mleku. Pozostaw na 10 minut.

Połącz stopione masło, jajko, sól i pozostały cukier. Dodaj drożdże.

Stopniowo wsyp przesianą mąkę do ciasta, zagnieść i pozostawić na godzinę w cieple.

Rozwałkuj ciasto na warstwę i włóż do formy. Uformuj wysokie boki.

Ubij składniki nadzienia mikserem i wlej na ciasto.

Piecz śmietanę przez 45 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy