Desery czekoladowe są w mojej rodzinie na pierwszym miejscu. Bez względu na to, ile ich ugotuję, zawsze będzie ich mało. Brownie czekoladowe jest szczególnie szybko spożywane. Pyszne ciasto z lukrem jest przygotowywane w bardzo prosty sposób. Dzielę się sprawdzonym przepisem.
Składniki
- gorzka czekolada - 200 g
- masło - 120 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 100 g
- kakao - 1 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - 0,25 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej.
Dodaj cukier, sól, kakao i lekko ubite jajka.
Dodaj proszek do pieczenia, mąkę i dobrze wymieszaj.
Włóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
W małym rondelku wymieszaj cukier z kakao, dodaj mleko i miękkie masło.
Na małym ogniu doprowadzić masę do wrzenia, ciągle mieszając.
Ułóż brownie na tortownicy i polej polewą czekoladową. Przed podaniem pozostaw ciasto na 3-4 godziny do namoczenia.