Podaruj rodzinie pyszną ucztę-upiecz ciasto Napoleon z kremem. Przepis jest prosty, ale nadal wymaga pewnych umiejętności kulinarnych. Na przykład, aby zaparzyć śmietanę lub zagnieść ciasto, potrzebujesz pewnych umiejętności.
Składniki
- mąka - 2,5 szklanki
- margaryna - 250 g
- śmietana - 2 art.
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 2 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj zimną margarynę na grubej tarce lub posiekaj nożem.
Dodaj przesianą mąkę i zmiel rękami, aż utworzy się okruchy.
Ubij jajka osobno ze śmietaną, solą i cukrem.
Wlej powstały płyn do miski z mąką i zagnieść miękkie ciasto.
Podziel ciasto na 10 części, posyp mąką, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Wyjmij jeden kawałek z lodówki, rozwałkuj cienkie ciasto i piecz przez 5-7 minut w rozgrzanym piekarniku. Powtórz kroki z resztą ciasta.
Wybierz jedno ciasto i zmiel je na drobną miękisz.
W 150 ml mleka mieszaj mąkę, aż będzie gładka.
Wymieszaj pozostałe mleko z cukrem, wanilią i zagotuj.
Ciągle mieszając, wlej cienką strużkę mieszanki mleka i mąki. Gotuj przez 4 minuty.
Zdejmij patelnię z ognia i ostudź w temperaturze pokojowej.
Dodaj zmiękczone masło i ubij mikserem, aż zgęstnieje.
Złóż ciasto na szerokim talerzu, obficie smarując każde ciasto kremem.
Na wierzch posmaruj kremem i posyp przygotowaną kruszonką. Ciasto powinno moczyć się przez 3-4 godziny w lodówce przed podaniem.