desery 22.01.2022

ciasto Napoleon z kremem

1 godz. 45 min.
10 porcji
Ciasto Napoleon z kremem
roolla, stock.adobe.com
0

Podaruj rodzinie pyszną ucztę-upiecz ciasto Napoleon z kremem. Przepis jest prosty, ale nadal wymaga pewnych umiejętności kulinarnych. Na przykład, aby zaparzyć śmietanę lub zagnieść ciasto, potrzebujesz pewnych umiejętności.

Składniki

do ciast:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj zimną margarynę na grubej tarce lub posiekaj nożem.

Dodaj przesianą mąkę i zmiel rękami, aż utworzy się okruchy.

Ubij jajka osobno ze śmietaną, solą i cukrem.

Wlej powstały płyn do miski z mąką i zagnieść miękkie ciasto.

Podziel ciasto na 10 części, posyp mąką, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Wyjmij jeden kawałek z lodówki, rozwałkuj cienkie ciasto i piecz przez 5-7 minut w rozgrzanym piekarniku. Powtórz kroki z resztą ciasta.

Wybierz jedno ciasto i zmiel je na drobną miękisz.

W 150 ml mleka mieszaj mąkę, aż będzie gładka.

Wymieszaj pozostałe mleko z cukrem, wanilią i zagotuj.

Ciągle mieszając, wlej cienką strużkę mieszanki mleka i mąki. Gotuj przez 4 minuty.

Zdejmij patelnię z ognia i ostudź w temperaturze pokojowej.

Dodaj zmiękczone masło i ubij mikserem, aż zgęstnieje.

Złóż ciasto na szerokim talerzu, obficie smarując każde ciasto kremem.

Na wierzch posmaruj kremem i posyp przygotowaną kruszonką. Ciasto powinno moczyć się przez 3-4 godziny w lodówce przed podaniem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz