słone śliwki na zimę

20 min
4 porcje
Słone śliwki na zimę
Reika, stock.adobe.com
0

Wszyscy gotują kompoty śliwkowe, dżemy, dżemy i nawet nie myślą o tym, ile więcej pysznych rzeczy można zrobić z tego owocu. Poszerzmy nieco kulinarne horyzonty i zajmijmy się słonymi śliwkami na zimę. To niezwykła, ale bardzo smaczna przekąska.

Składniki

  • śliwki - 1 kg
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 3 groszek
  • sól - 150 g
  • woda - 1 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Złożyć w przygotowane słoiki z przyprawami i śliwkami.

Zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj przez 1 minutę.

Wlej wrzącą solankę do słoików, przykryj pokrywkami i pozostaw na 2 dni w ciepłym miejscu.

Odcedź na patelni i gotuj przez 1-2 minuty.

Ponownie wlej solankę do słoików, szczelnie zamknij pokrywkami i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu. Schłodzoną konserwację należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy