Wszyscy gotują kompoty śliwkowe, dżemy, dżemy i nawet nie myślą o tym, ile więcej pysznych rzeczy można zrobić z tego owocu. Poszerzmy nieco kulinarne horyzonty i zajmijmy się słonymi śliwkami na zimę. To niezwykła, ale bardzo smaczna przekąska.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - 150 g
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Złożyć w przygotowane słoiki z przyprawami i śliwkami.
Zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj przez 1 minutę.
Wlej wrzącą solankę do słoików, przykryj pokrywkami i pozostaw na 2 dni w ciepłym miejscu.
Odcedź na patelni i gotuj przez 1-2 minuty.
Ponownie wlej solankę do słoików, szczelnie zamknij pokrywkami i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu. Schłodzoną konserwację należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy