kawior z bakłażana na zimę bez sterylizacji

1 godz. 15 min.
5 porcji
Kawior z bakłażana na zimę bez sterylizacji
Deno, stock.adobe.com
0

W sezonie zbierania bakłażanów polecam przygotować pachnący kawior na zimę. Zimą takie przygotowanie znacznie urozmaici dietę i przypomni o ciepłym lecie. Przepis jest prosty i nie wymaga dodatkowej sterylizacji. Bazylia nadaje kawiorowi całkowicie niepowtarzalny smak.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz, pokrój ze skórką na średnie kawałki. Posyp pokrojone bakłażany solą i pozostaw na 20 minut, aby gorycz zniknęła.

Drobno posiekaj cebulę, czosnek i bazylię.

Pokrój pomidory losowo, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa.

Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w drobną kostkę.

Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj czosnek i posiekaną bazylię.

Na patelnię do cebuli wyślij pokruszone pomidory, a po 5 minutach - paprykę.

We wrzącej mieszance warzywnej umieść bakłażany, wlej wodę, dodaj sól i przyprawy do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką przez 25 minut.

Kilka minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.

W razie potrzeby gorący kawior można pokonać blenderem do stanu puree. W takim przypadku po zmieleniu należy ponownie gotować kawior przez 2-3 minuty.

Wrzący kawior z bakłażana zapakuj w sterylne słoiki, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy