kawior z bakłażana na zimę bez sterylizacji
W sezonie zbierania bakłażanów polecam przygotować pachnący kawior na zimę. Zimą takie przygotowanie znacznie urozmaici dietę i przypomni o ciepłym lecie. Przepis jest prosty i nie wymaga dodatkowej sterylizacji. Bazylia nadaje kawiorowi całkowicie niepowtarzalny smak.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany opłucz, pokrój ze skórką na średnie kawałki. Posyp pokrojone bakłażany solą i pozostaw na 20 minut, aby gorycz zniknęła.
Drobno posiekaj cebulę, czosnek i bazylię.
Pokrój pomidory losowo, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa.
Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w drobną kostkę.
Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj czosnek i posiekaną bazylię.
Na patelnię do cebuli wyślij pokruszone pomidory, a po 5 minutach - paprykę.
We wrzącej mieszance warzywnej umieść bakłażany, wlej wodę, dodaj sól i przyprawy do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką przez 25 minut.
Kilka minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.
W razie potrzeby gorący kawior można pokonać blenderem do stanu puree. W takim przypadku po zmieleniu należy ponownie gotować kawior przez 2-3 minuty.
Wrzący kawior z bakłażana zapakuj w sterylne słoiki, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.