Najciekawsze sekrety gotowania grzybów znają grzybiarze. Jakoś udało mi się zdobyć od nich przepis na chrupiące marynowane fale. Wydawałoby się, że nic specjalnego, ale grzyby są tak smaczne, że po prostu nie można się oderwać!
Składniki
- Grzyby (falochrony) – 3 kg
- czosnek - półgłówki
- koperek - 2 parasol
- wiśnia - 3 listek
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 10 groszek
- ziele angielskie - 5 groszek
- ocet - 100 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 2 art.
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Fale dokładnie spłucz i namocz w zimnej wodzie przez jeden dzień.
Przenieś grzyby na patelnię, zalej czystą wodą i gotuj przez 20 minut.
Wrzuć falbany do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.
Umieść grzyby w dużej misce, dodaj posiekany czosnek, przyprawy, sól, cukier i ocet.
Wymieszaj, przykryj wierzch liśćmi wiśni i parasolami koperkowymi. Przykryj szerokim talerzem, Ustaw ucisk i wstaw do lodówki na jeden dzień.
Wyjmij grzyby z lodówki, podgrzewaj w temperaturze pokojowej przez kilka godzin, włóż do słoików i sterylizuj przez 10 minut.
Wlej ocet, zwiń i odwróć do góry nogami.