Klasyczny tkemali z cierni na zimę

2 godz. 40 min.
4 porcje
Klasyczny tkemali z suszonych śliwek na zimę
lena_zajchikova, stock.adobe.com
0

Tradycyjny gruziński sos tkemali jest przygotowywany z suszonych śliwek. Klasyczny przepis Doskonale nadaje się do zaopatrzenia się w półfabrykaty na przyszłość na zimę. Dzielę się najlepszą sprawdzoną opcją, która spodoba się nawet smakoszom.

Składniki

  • turn - 1 kg
  • woda - 200 ml
  • kolendra - 1 pęczek
  • mięta - 1 pęczek
  • czosnek - 5 ząbki
  • Chili - 1 rzecz
  • przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 art.
  • sól - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz tarninę, zalej wodą i gotuj do miękkości.

Dodaj pęczek zieleni i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut na małym ogniu.

Wyjmij obrabiany przedmiot z pieca i pozostaw na godzinę pod pokrywką.

Zmielić przez sito, dodać cukier, sól i przyprawy do smaku i gotować przez kolejne 20-40 minut.

Dodaj posiekane chili z czosnkiem, gotuj sos, aż zgęstnieje i zwiń tkemali w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy