Dla dużej rodziny najwygodniej jest zwinąć kompot na zimę w dużych trzylitrowych puszkach. A tutaj najważniejsze jest przestrzeganie proporcji składników. Tym razem powiem ci szczegółowo, jak zrobić taki kompot z agrestu i co jest do tego potrzebne.
Składniki
- agrest - 1 kg
- woda - 2 L
- cukier - 2 szklanki
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz agrest, usuń wszelkie zanieczyszczenia i włóż do sterylnego słoika.
Przykryj cukrem i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 5-7 minut pod przykryciem.
Odcedź syrop, ponownie zagotuj i wlej agrest na kolejne 5-7 minut.
Ponownie odcedź i zagotuj syrop, dodaj kwas cytrynowy, wlej jagodę i zwiń kompot na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy