kompot z agrestu w trzylitrowej puszce

35 min
4 porcje
Kompot z agrestu w trzylitrowym słoiku
Arina, stock.adobe.com
0

Dla dużej rodziny najwygodniej jest zwinąć kompot na zimę w dużych trzylitrowych puszkach. A tutaj najważniejsze jest przestrzeganie proporcji składników. Tym razem powiem ci szczegółowo, jak zrobić taki kompot z agrestu i co jest do tego potrzebne.

Składniki

  • agrest - 1 kg
  • woda - 2 L
  • cukier - 2 szklanki
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz agrest, usuń wszelkie zanieczyszczenia i włóż do sterylnego słoika.

Przykryj cukrem i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 5-7 minut pod przykryciem.

Odcedź syrop, ponownie zagotuj i wlej agrest na kolejne 5-7 minut.

Ponownie odcedź i zagotuj syrop, dodaj kwas cytrynowy, wlej jagodę i zwiń kompot na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy