Aby mój ulubiony dżem śliwkowy nie był zbyt słodki i mdły, uwielbiam dodawać do niego odrobinę cytrusów. Na przykład pomarańcza jest idealna. Dzisiaj powiem Ci, jak łatwo i szybko zrobić taki dżem bez pestek i po prostu bez zbędnego wysiłku.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- pomarańczowy - 1 rzecz
- cukier - 800 g
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- Goździk (mielona) – 2 szczypta
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwek i pokrój owoce w plasterki.
Dodaj sok pomarańczowy i trochę skórki.
Przykryj cukrem, zagotuj i gotuj dżem przez pół godziny na małym ogniu.
W środku procesu dodaj przyprawy i kwas cytrynowy.
Ułóż dżem w czystych, suchych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy