Zawsze lubiłem japońskie jedzenie, ale odwiedzanie restauracji to luksusowa przyjemność. Dlatego najlepszym rozwiązaniem było eksperymentowanie. Próbowałem więc zrobić japoński deser mochi. Słodkie ciasto z mąki ryżowej, nadzienie na każdy gust-o to mi chodzi.
Składniki
- mąka ryżowa - 100 GR
- cukier puder - 50 Gr
- woda - 180 GR
- skrobia kukurydziana - 40 gr
- ser twarogowy - 100 gr
- mleko skondensowane - 50 GR
- truskawka - 50 GR
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zacznij przygotowywać ten deser z nadzieniem. Aby to zrobić, usuń twarożek ze skondensowanym mlekiem i ubij mikserem. Pokrój truskawki, jeśli masz duże. Małe truskawki mogą być używane w całości.
Przygotuj ciasto. Wlej wodę do głębokiej miski i wymieszaj z mąką, cukrem i szczyptą soli. Mieszaj, aż będzie gładka.
Wyślij ciasto do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty. Wyjmij i wymieszaj, Wyślij ponownie do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty i powtórz. Gdy ciasto będzie gęste, możesz uformować mochi.
Wlej skrobię kukurydzianą na stół, włóż ciasto i rozwałkuj. Wytnij kształt za pomocą pierścienia kształtującego. Na środku każdego ciasta umieść nadzienie serowe, a następnie truskawki. Zbierz krawędzie na środku, aby zamknąć nadzienie i uformuj kulkę.
Ułóż mochi na półmisku i udekoruj jagodami.