pieczone świnie na zimę

1 godz. 30 min.
4 porcje
Smażone świnie na zimę
Elena Loginova, stock.adobe.com
0

W szczycie sezonu grzybowego zbiory są zwykle tak obfite, że trudno jest od razu zdecydować, gdzie je umieścić. Chodzi o suszenie, zamrażanie i inne wszelkiego rodzaju półfabrykaty. Na przykład smażone świnie można idealnie zwinąć w słoiku na zimę.

Składniki

  • Grzyby (świnki) – 1 kg
  • masło (lub oliwka) – 50 g
  • Olej roślinny - 300 ml
  • sól - 3 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podgrzej połowę oleju roślinnego.

Pokrój świnie na plasterki i wyślij tam. Posolić.

Smaż grzyby na małym ogniu pod przykryciem do godziny, mieszając.

Zdejmij pokrywkę i smaż, aż wilgoć wyparuje.

Ułóż świnie w sterylnych słoikach.

Doprowadź pozostałą mieszankę masła do wrzenia i wlej na wierzch.

Zamknij puste miejsca pokrywkami i przechowuj w chłodnym miejscu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy