W szczycie sezonu grzybowego zbiory są zwykle tak obfite, że trudno jest od razu zdecydować, gdzie je umieścić. Chodzi o suszenie, zamrażanie i inne wszelkiego rodzaju półfabrykaty. Na przykład smażone świnie można idealnie zwinąć w słoiku na zimę.
Składniki
- Grzyby (świnki) – 1 kg
- masło (lub oliwka) – 50 g
- Olej roślinny - 300 ml
- sól - 3 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podgrzej połowę oleju roślinnego.
Pokrój świnie na plasterki i wyślij tam. Posolić.
Smaż grzyby na małym ogniu pod przykryciem do godziny, mieszając.
Zdejmij pokrywkę i smaż, aż wilgoć wyparuje.
Ułóż świnie w sterylnych słoikach.
Doprowadź pozostałą mieszankę masła do wrzenia i wlej na wierzch.
Zamknij puste miejsca pokrywkami i przechowuj w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy