Kiedy zapasy suszonych i mrożonych grzybów są już odzyskane, nadszedł czas na puste miejsca. Dzielę się przepisem na najsmaczniejsze i pachnące grzyby! Mam polskie, ale można poeksperymentować z różnymi typami-zasada będzie taka sama.
Składniki
- grzyby leśne - 2 kg
- woda - 1.5 L
- sól - 50 g
- cukier - 20 g
- ocet (9%) – 70 ml
- Goździk - 10 sztuk
- ziele angielskie (groszek) – 15 sztuk
- czarny pieprz (groszek) – 25 sztuk
- czosnek - 10 ząbki
- liść laurowy - 5 sztuk
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie umyj grzyby z piasku, ziemi i gruzu pod bieżącą wodą.
Namocz je przez 3-5 minut i spłucz ponownie, aby w końcu usunąć wszystkie źdźbła trawy i ściółkę.
Pokrój duże grzyby na kawałki i pozostaw małe w całości.
Wlej 1 litr wody do rondla, włóż grzyby i gotuj przez 15 minut po ugotowaniu. Pamiętaj, aby usunąć piankę, gdy się pojawi.
Wrzuć grzyby do durszlaka i możesz zostawić bulion na inne potrawy-tutaj nie będzie już potrzebny.
Umieść czosnek, goździki, ziele angielskie i liście laurowe w wysterylizowanych słoikach.
Zagotuj 1.5 L wody, dodaj cukier i sól i wymieszaj.
Włóż grzyby do solanki i ponownie zagotuj. Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij patelnię z ognia.
Wlej grzyby z marynatą do słoików, włóż je do rondla z wodą i gotuj przez kolejne 20 minut.
Mocno skręć lub zwiń półfabrykaty i pozostaw do góry nogami. Lepiej otworzyć je co najmniej miesiąc później.