marynowane grzyby leśne na zimę

1 godz. 30 min.
5 puszek
Marynowane grzyby leśne na zimę
SerPhoto, stock.adobe.com
0

Kiedy zapasy suszonych i mrożonych grzybów są już odzyskane, nadszedł czas na puste miejsca. Dzielę się przepisem na najsmaczniejsze i pachnące grzyby! Mam polskie, ale można poeksperymentować z różnymi typami-zasada będzie taka sama.

Składniki

  • grzyby leśne - 2 kg
  • woda - 1.5 L
  • sól - 50 g
  • cukier - 20 g
  • ocet (9%) – 70 ml
  • Goździk - 10 sztuk
  • ziele angielskie (groszek) – 15 sztuk
  • czarny pieprz (groszek) – 25 sztuk
  • czosnek - 10 ząbki
  • liść laurowy - 5 sztuk

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie umyj grzyby z piasku, ziemi i gruzu pod bieżącą wodą.

Namocz je przez 3-5 minut i spłucz ponownie, aby w końcu usunąć wszystkie źdźbła trawy i ściółkę.

Pokrój duże grzyby na kawałki i pozostaw małe w całości.

Wlej 1 litr wody do rondla, włóż grzyby i gotuj przez 15 minut po ugotowaniu. Pamiętaj, aby usunąć piankę, gdy się pojawi.

Wrzuć grzyby do durszlaka i możesz zostawić bulion na inne potrawy-tutaj nie będzie już potrzebny.

Umieść czosnek, goździki, ziele angielskie i liście laurowe w wysterylizowanych słoikach.

Zagotuj 1.5 L wody, dodaj cukier i sól i wymieszaj.

Włóż grzyby do solanki i ponownie zagotuj. Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij patelnię z ognia.

Wlej grzyby z marynatą do słoików, włóż je do rondla z wodą i gotuj przez kolejne 20 minut.

Mocno skręć lub zwiń półfabrykaty i pozostaw do góry nogami. Lepiej otworzyć je co najmniej miesiąc później.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy