półfabrykaty na zimę
21.04.2023
sos do barszczu z burakami bez kapusty na zimę
1 godz. 0 min.
8 porcji
Kontynuując temat domowych półproduktów, spieszę się, aby podzielić się z Tobą kolejnym wspaniałym przepisem. Tym razem porozmawiamy o sosie do barszczu z burakami bez kapusty. Użyj pół kilograma takiego półfabrykatu na 3 litry gotowego bulionu.
Składniki
- Burak - 2 kg
- czosnek - 100 g
- cebula - 400 g
- Olej roślinny - 60 ml
- ocet jabłkowy - 100 ml
- czarny pieprz - 8 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- cukier - 100 g
- sól - 60 g
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz buraki i zetrzyj.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj przyprawy, buraki i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut pod przykryciem.
Dodaj posiekany czosnek, cukier, sól i wodę.
Pot przez 20 minut, wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Ułóż sos w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy