sos do barszczu z burakami bez kapusty na zimę

1 godz. 0 min.
8 porcji
Sos do barszczu z burakami bez kapusty na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Kontynuując temat domowych półproduktów, spieszę się, aby podzielić się z Tobą kolejnym wspaniałym przepisem. Tym razem porozmawiamy o sosie do barszczu z burakami bez kapusty. Użyj pół kilograma takiego półfabrykatu na 3 litry gotowego bulionu.

Składniki

  • Burak - 2 kg
  • czosnek - 100 g
  • cebula - 400 g
  • Olej roślinny - 60 ml
  • ocet jabłkowy - 100 ml
  • czarny pieprz - 8 groszek
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • cukier - 100 g
  • sól - 60 g
  • woda - 250 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz buraki i zetrzyj.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

Dodaj przyprawy, buraki i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut pod przykryciem.

Dodaj posiekany czosnek, cukier, sól i wodę.

Pot przez 20 minut, wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.

Ułóż sos w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy