suszone śliwki w piekarniku na zimę

7 godz. 0 min.
4 porcje
Suszone śliwki w piekarniku na zimę
pilipphoto, stock.adobe.com
0

Miłośnicy suszonych śliwek wcale nie muszą ich kupować. Możesz go wcześniej zaopatrzyć samodzielnie – na przykład wysuszyć w piekarniku. Proces jest długi, ale prosty. Jest kilka subtelności, o których opowiem bardziej szczegółowo w przepisie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz śliwki i usuń pestki.

Wlej cukier do każdej śliwki i ułóż je warstwami na patelni. Warstwy są również posypane cukrem.

Podgrzej przedmiot do wrzenia, wymieszaj i ponownie zagotuj.

Odcedź śliwki z syropu i pozostaw do wyschnięcia na pergaminie.

Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej czystym pergaminem.

Suszyć suszone śliwki przez 4-6 godzin w piekarniku w temperaturze 40-60 stopni.

Przechowuj go w szkle, papierowych torebkach lub zamrażarce.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy