Miłośnicy suszonych śliwek wcale nie muszą ich kupować. Możesz go wcześniej zaopatrzyć samodzielnie – na przykład wysuszyć w piekarniku. Proces jest długi, ale prosty. Jest kilka subtelności, o których opowiem bardziej szczegółowo w przepisie.
Składniki
- śliwki - 3 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz śliwki i usuń pestki.
Wlej cukier do każdej śliwki i ułóż je warstwami na patelni. Warstwy są również posypane cukrem.
Podgrzej przedmiot do wrzenia, wymieszaj i ponownie zagotuj.
Odcedź śliwki z syropu i pozostaw do wyschnięcia na pergaminie.
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej czystym pergaminem.
Suszyć suszone śliwki przez 4-6 godzin w piekarniku w temperaturze 40-60 stopni.
Przechowuj go w szkle, papierowych torebkach lub zamrażarce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy