W zimnych porach roku chcesz więcej rozgrzewających potraw. Na taką okazję idealna jest kremowa zupa dyniowa. Jest gęsty, pożywny i bardzo zdrowy. Aby przygotować danie, potrzebujesz blendera zanurzeniowego i pół godziny wolnego czasu.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię i pokrój w drobną kostkę.
Obierz cebulę, czosnek i posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, czosnek i smaż na złoty kolor.
Dodaj dynię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.
Przenieś smażenie do wrzącej wody i gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.
Sól, pieprz, wlej śmietanę i podgrzewaj na małym ogniu przez 2 minuty. Nie dopuścić do wrzenia, bo śmietana się zsiadnie!
Gotową zupę nalegaj pod pokrywką przez 10 minut. Podawać posypane posiekanym koperkiem.