pierwsze dania 22.01.2022

Kremowa zupa dyniowa

30 min
4 porcje
Zupa krem z dyni
0

W zimnych porach roku chcesz więcej rozgrzewających potraw. Na taką okazję idealna jest kremowa zupa dyniowa. Jest gęsty, pożywny i bardzo zdrowy. Aby przygotować danie, potrzebujesz blendera zanurzeniowego i pół godziny wolnego czasu.

Składniki

  • Dynia - 700 g
  • cebula - 1 rzecz
  • czosnek - 2 ząbki
  • śmietana (o zawartości tłuszczu 33 %) – 200 ml
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda (filtrowane) – 2 szklanki
  • koperek (do podania) – 2 gałązki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię i pokrój w drobną kostkę.

Obierz cebulę, czosnek i posiekaj.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, czosnek i smaż na złoty kolor.

Dodaj dynię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.

Przenieś smażenie do wrzącej wody i gotuj wszystko razem przez 15 minut.

Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.

Sól, pieprz, wlej śmietanę i podgrzewaj na małym ogniu przez 2 minuty. Nie dopuścić do wrzenia, bo śmietana się zsiadnie!

Gotową zupę nalegaj pod pokrywką przez 10 minut. Podawać posypane posiekanym koperkiem.

Foto: lenakorzh, tock.adobe.com

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy