Jednym z najpopularniejszych rodzajów wędzonych wędlin do robienia domowych zup są żeberka wieprzowe. Są niedrogie, łatwe w przygotowaniu i mają niesamowicie jasny i wyrazisty smak. Zastanówmy się, jak skorzystać z tych korzyści.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij groszek wodą przez noc.
Pokrój żeberka, zalej wodą i gotuj przez pół godziny. Odcedź bulion i odłóż mięso na bok.
Do gotującego się bulionu dodaj umyty groszek i gotuj przez 20 minut.
Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj przez kolejne 20 minut.
W tym czasie smaż posiekaną cebulę z marchewką przez kilka minut, a następnie wyślij ją do zupy.
Gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby dodaj pomidora lub pomidora.
5 minut przed gotowaniem dodaj warzywa, przyprawy, posiekane mięso z żeber i wędzonego mięsa do zupy.
Pozwól zupie zaparzyć się pod przykryciem.