Pokrojone w kostkę bakłażany dobrze i ciasno układają się w słoikach. Więc nie musisz już ćwiczyć sztuki układania kręgów o różnych kalibrach. To w pełni gotowa przystawka, sałatka lub dodatek na zimę-według własnego uznania!
Składniki
- bakłażany - 600 g
- woda - 1 L
- Olej roślinny (rafinowany) – 60 ml
- ocet (9%) – 60 ml
- sól - 40 g
- ostra czerwona papryka - 0.5 strąk
- nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj bakłażany i pokrój je w dużą kostkę.
Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i ocet, a następnie włóż tam bakłażany i gotuj przez 5 minut.
Wrzuć bakłażana do durszlaka i smaż na rozgrzanym oleju przez 3 minuty, mieszając.
Ułóż warzywa w słoikach, dodaj posiekaną paprykę, musztardę i przyprawy do smaku, polej olejem i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy