gruszki we własnym soku na zimę

25 min
6 porcji
Gruszki we własnym soku na zimę
altocumulus, stock.adobe.com
0

Oferuję ci sprawdzony przepis na gruszki we własnym soku. Polecam gotować z owoców o twardym miąższu. Skórka nie jest konieczna do usunięcia, ale moim zdaniem jest piękniejsza i smaczniejsza. Miłośnicy przypraw mogą dodać trochę cynamonu lub goździków.

Składniki

  • Gruszka - 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki pokrój, obierz i posiekaj.

Wymieszaj cukier z kwasem cytrynowym.

Wypełnij gruszki powstałą mieszaniną i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Ułóż owoce w słoikach, równomiernie rozprowadź powstały sok.

Sterylizuj przez 15 minut, zwiń i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy