Masz dość keczupu? Przygotuj włoski sos Sugo z bazylią. Te same pomidory pełnią rolę głównego składnika, ale w połączeniu z dodatkami okazuje się dość oryginalny. Ciesz się pysznym sosem teraz lub Zamknij na zimę.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 300 g
- bazylia - 50 g
- cebula (średni) – 2 kawałki
- czosnek - 50 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- ocet jabłkowy - 3 art.
- cukier - 40 g
- sól - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, wykonaj głębokie nacięcie, oparz wrzącą wodą i obierz.
Paprykę przekrój na pół, obierz nasiona i łodygi.
Usuń liście bazylii z łodyg.
Zmiel pomidory, bazylię i paprykę w blenderze. Wymieszaj wszystko w rondlu o odpowiedniej wielkości.
Obierz czosnek i cebulę, drobno posiekaj i dodaj do reszty warzyw.
Umieść patelnię z obrabianym przedmiotem na małym ogniu, dodaj cukier, sól i masło. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Dodaj ocet, wlej do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy