dżem agrestowy

1 godz. 0 min.
10 porcji
Dżem agrestowy
istetiana, stock.adobe.com
0

Dzielę się życiowym hackiem, jak gotować dżem agrestowy, zachowując integralność jagód. Świeże jagody należy najpierw zamrozić - wtedy skóra zostanie pokryta mikropęknięciami, przez które syrop szybciej przeniknie, skracając czas gotowania. Spróbujmy razem?

Składniki

  • agrest - 500 g
  • cukier - 700 g
  • woda - 150 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest, spłucz pod bieżącą wodą, lekko osusz. Włóż jagody do torby i wyślij do zamrażarki na 5-6 godzin.

Umieść mrożone jagody w durszlaku, rozmroź.

Zagotuj syrop z wody i cukru.

We wrzącym syropie umieść rozmrożone jagody, zagotuj i gotuj przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając i usuwając pianę.

Wlej gorący dżem do sterylnych słoików, szczelnie zamknij i pozostaw w pozycji do góry nogami, aż całkowicie ostygnie. Schłodzony dżem agrestowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy