Marynowane buraki z czosnkiem to dość uniwersalny preparat na zimę, który pasuje do prawie każdego przystawki i dań mięsnych. Przekąska ma przyjemny słodko-kwaśny smak, ponieważ jest przygotowywany bez dodatku soli. Podawaj ze świeżymi ziołami.
Składniki
- Burak - 1 kg
- czosnek - 5 ząbki
- Olej roślinny - 1 szklanka
- ocet (9%) – 3 art.
- cukier - 3 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Buraki dobrze opłucz, obierz. Pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na grubej tarce (odpowiednia jest również koreańska tarka do marchwi).
Obierz i posiekaj czosnek, Wyślij do startych buraków.
Buraki z czosnkiem dobrze wymieszaj, dodaj cukier. Pozostaw obrabiany przedmiot na kilka minut, aby buraki wypuściły sok.
Wlej ocet do masy warzywnej i dobrze wymieszaj.
Wlej olej roślinny na patelnię i zagotuj.
Rozgrzanym olejem roślinnym zalej buraki czosnkiem, dobrze wymieszaj i lekko ostudź przez 5-10 minut.
Umieść obrabiany przedmiot w wysterylizowanych słoikach, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Schłodzone buraki z czosnkiem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.