Te grzyby można łatwo rozpoznać po stylowym kapeluszu, pięknym żółtym kolorze i niesamowitym smaku! Przy pierwszej okazji przygotuj solone kurki na zimę. Nie dodaję przypraw i octu, aby nie przerwać cudownego aromatu grzybów.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kurki z brudu i piasku. Cebulę obrać i pokroić.
Przykryj grzyby zimną wodą, dodaj trochę soli i gotuj przez 10 minut.
Wrzuć kurki do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.
Przygotuj marynatę: wymieszaj wodę z solą, zagotuj.
W przygotowanych słoikach umieść cebulę i grzyby, zalej gorącą marynatą i sterylizuj przez 5 minut.
Zwinąć, odwrócić puszki do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy