słone kurki na zimę

35 min
4 porcje
Słone kurki na zimę
Ivan, stock.adobe.com
0

Te grzyby można łatwo rozpoznać po stylowym kapeluszu, pięknym żółtym kolorze i niesamowitym smaku! Przy pierwszej okazji przygotuj solone kurki na zimę. Nie dodaję przypraw i octu, aby nie przerwać cudownego aromatu grzybów.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz kurki z brudu i piasku. Cebulę obrać i pokroić.

Przykryj grzyby zimną wodą, dodaj trochę soli i gotuj przez 10 minut.

Wrzuć kurki do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.

Przygotuj marynatę: wymieszaj wodę z solą, zagotuj.

W przygotowanych słoikach umieść cebulę i grzyby, zalej gorącą marynatą i sterylizuj przez 5 minut.

Zwinąć, odwrócić puszki do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy