Teraz porozmawiamy nie tylko o pysznym dżemie, ale także o przydatnym przygotowaniu. Dzika róża bije wszelkie rekordy pod względem ilości witamin i pierwiastków śladowych. W okresie przeziębienia dżem z dzikiej róży z nasionami szybko przywróci siłę i wzmocni układ odpornościowy.
Składniki
- Dzika róża - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj dziką różę i dokładnie spłucz.
Pokrój jagody na pół, włóż do durszlaka i ponownie spłucz.
Zagotuj wodę z cukrem, gotuj przez 5-7 minut.
Wlej przygotowaną dziką różę i gotuj przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź. Powtórz procedurę jeszcze dwa razy.
Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy