Poświęć nieco ponad 1 godzinę, a otrzymasz niesamowicie smaczny preparat na zimę. Ryzhiki w nadzieniu pomidorowym można wykorzystać do przygotowania różnych potraw i podawać na stole zamiast sałatki. Bardzo trudno jest zrezygnować z aromatycznej przekąski.
Składniki
- sos pomidorowy - 400 ml
- czarny pieprz - 6 groszek
- cukier - 1 art.
- sól - 1,5 art.
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz grzyby, zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut.
Wrzuć grzyby do durszlaka i ponownie spłucz.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj grzyby i kontynuuj smażenie przez 10-15 minut, często mieszając.
W osobnym rondlu połącz wodę, sos pomidorowy, cukier, sól i czarny pieprz. Gotuj przez 5 minut.
Ułóż smażone grzyby w słoikach, dodaj polewę pomidorową i sterylizuj przez 15 minut.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.