Ryżyki w polewie pomidorowej na zimę

1 godz. 10 min.
8 porcji
Ryzhiki w nadzieniu pomidorowym na zimę
0

Poświęć nieco ponad 1 godzinę, a otrzymasz niesamowicie smaczny preparat na zimę. Ryzhiki w nadzieniu pomidorowym można wykorzystać do przygotowania różnych potraw i podawać na stole zamiast sałatki. Bardzo trudno jest zrezygnować z aromatycznej przekąski.

Składniki

dla grzybów:
  • Rydzyk - 2 kg
  • cebula - 250 g
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 100 ml
  • woda - 4 L
do nalewania:
  • sos pomidorowy - 400 ml
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • cukier - 1 art.
  • sól - 1,5 art.
  • woda - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz grzyby, zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut.

Wrzuć grzyby do durszlaka i ponownie spłucz.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

Dodaj grzyby i kontynuuj smażenie przez 10-15 minut, często mieszając.

W osobnym rondlu połącz wodę, sos pomidorowy, cukier, sól i czarny pieprz. Gotuj przez 5 minut.

Ułóż smażone grzyby w słoikach, dodaj polewę pomidorową i sterylizuj przez 15 minut.

Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy