półfabrykaty na zimę
21.02.2023
kompot z czerwonej porzeczki z pomarańczą i miętą na zimę
20 min
24 porcje
Co jest lepszego niż aromatyczny kompot domowy? Rozweseli w ponury zimowy dzień i zachwyci przyjemnym smakiem. Przepisów na ten wspaniały napój jest wiele. Dziś proponuję zrobić kompot z czerwonej porzeczki z pomarańczą i miętą.
Składniki
- czerwona porzeczka - 500 g
- pomarańczowy (średni) – 3 kawałki
- mięta - 50 g
- cukier - 250 g
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda (filtrowane) – 6 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą i pokroić razem ze skórką.
Umyj czerwone porzeczki i miętę pod bieżącą wodą.
Umieść pomarańcze, miętę i czerwone porzeczki w wysterylizowanych słoikach, zajmując nie więcej niż połowę objętości.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 30 minut.
Odcedź do garnka i gotuj przez 3 minuty.
Wlej cukier i kwas cytrynowy do słoików.
Wlej wrzącą wodę, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy