sałatki 22.01.2022

Sałatka z kalmarów, buraków i grzanek czosnkowych

15 min
4 porcje
Sałatka z kalmarów, buraków i krakersów czosnkowych
lilechka75, stock.adobe.com
0

Ta sałatka zaskakuje niezwykłą kombinacją smaków. Jeśli kalmary i buraki zostaną zmieszane osobno z olejem, zachowają swój kolor, a danie okaże się piękniejsze. Gotowanie można uprościć, kupując gotowane buraki i gotowe krakersy w sklepie.

Składniki

  • kalmary (gotowane) – 3 tusze
  • Burak (gotowane) – 250 g
  • chleb - 150 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło - 30 g
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • Sol - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój chleb w kostkę i połóż na rozgrzanej patelni z masłem.

Wyciśnij czosnek przez prasę i smaż do miękkości. Połóż gotowe krakersy na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.

Pokrój kalmary i obrane buraki.

Wszystko wymieszaj, dodaj zmielony pieprz, sól, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Gotową sałatkę można uzupełnić pachnącymi ziołami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy