Spróbuj przynajmniej raz ugotować pomidory z octem jabłkowym na zimę. Dzięki temu dodatkowi są mniej kwaśne. Uważa się również, że ocet jabłkowy ma wyższą wartość odżywczą niż alkohol, ponieważ jest przygotowywany z naturalnych składników.
Składniki
- pomidory - 5 kg
- papryka - 2 kawałki
- koperek - 50 g
- czosnek - 100 g
- ocet jabłkowy - 180 ml
- cukier - 200 g
- sól - 140 g
- woda - 4,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory nakłuć igłą w kilku miejscach.
Paprykę obrać z nasion i pokroić na małe kawałki.
Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki.
Złóż koperek, czosnek, paprykę i pomidory do słoików.
Napełnij do góry wrzącą wodą i pozostaw na 30 minut.
Odcedź do rondla i ponownie zagotuj. Dodaj cukier, sól i ocet jabłkowy.
Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy