Jeśli kochasz bakłażany, ale chcesz spróbować czegoś nowego, ten przepis jest dla ciebie. Używam świeżych niebieskich i przypraw, aby stworzyć smak przypominający grzyby. Mogą być używane jako samodzielna przekąska lub dodawane do różnych potraw.
Składniki
- bakłażan - 1 kg
- czosnek - 7 ząbki
- koperek - 0.5 pęczek
- sól - 1.5 art.
- cukier - 1 art.
- ocet - 50 ml
- woda - 1 L
- ziele angielskie - 5 groszek
- Olej roślinny - 60 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- kolendra - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażana w kostkę. Jeśli są gorzkie, posolić je, pozostawić na pół godziny i spłukać.
Posiekaj koperek i czosnek.
Zagotuj wodę ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
Włóż bakłażany do marynaty i gotuj przez 5 minut po ponownym zagotowaniu.
Dodaj czosnek i koperek i zwiń bakłażany w marynacie do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy