półfabrykaty na zimę
11.05.2023
kawior z borowików na zimę przez maszynę do mięsa
1 godz. 20 min.
4 porcje
Klasyczne sposoby przygotowania borowików na przyszłość to po prostu ich suszenie lub zamrażanie. Proponuję pójść dalej i zrobić z nich taki niesamowity kawior. Co więcej, dzięki maszynce do mięsa jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie są potrzebne żadne specjalne umiejętności kulinarne.
Składniki
- borowiki - 1 kg
- marchew - 150 g
- cebula - 150 g
- Olej roślinny - 50 ml
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 2 szczypta
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- ocet - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj grzyby przez pół godziny we wrzącej wodzie i wrzuć do durszlaka.
Posiekaj cebulę i marchewkę losowo i smaż na oleju na złoty kolor.
Przełóż wszystko przez maszynę do mięsa, dodaj przyprawy i zagotuj kawior.
Dusić przez 30-40 minut, wlać ocet i zwinąć w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy